Långpannebröd

ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl

Ett bröd vi gjort så länge vi kan minnas och som gillas av både stora och små i familjen. Ger väldigt fluffiga och saftiga fyrkantiga bitar som blir väldigt snygga eftersom man bryter av brödet. Honungen ovanpå brödet ger en lätt sötma som är väldigt god.

 

I den här receptet använder vi flera av våra olika sorters mjöl och även kli. Testa gärna att byta ut hela eller en del av grahamsmjölet mot lite fullkornsvetemjöl, det ger ett finare bröd men forfarande fullkornsmjölets egenskaper. Har man inte något vetekli hemma kan man istället ta något mer grahamsmjöl.

 

Glöm inte att skära bitarna ordentligt innan du jäser andra gången så att det blir lätt att bryta brödet när det är klart.

 

Ingredienser till ca 20 bitar

 

6 dl mjölk

3 dl havregryn

1 dl vetekross eller rågflingor

50 gram jäst

3 dl grahamsmjöl

1 dl vetekli

0,5 dl honung

2 tsk salt

1 dl rapsolja

ca 10 dl vetemjöl eller matbrödsmjöl

 

 

Gör så här

 

Häll havregryn och vetekross i en degbunke och häll sedan över 3 dl av mjölken. Låt det sedan stå och svälla i ca en timme.

 

Smula sedan ner jästen över havregrynsblandningen, tillsätt sedan grahamsmjöl, vetekli, honung och salt. Värm resten av mjölken och oljan till 37-40 grader, häll det sedan i degbunken och blanda ihop allt väl.

Blanda nu i vetemjölet/matbrödsmjölet i bunken, låt maskinen arbeta degen några minuter och jäs sedan degen med en brödduk över i ca 30 minuter.

 

Arbeta ihop degen igen i bunken och lägg den sedan i en långpanna som du smort med smör. Platta till och tryck ut degen ända ut till kanterna. Skär sedan med en vass kniv 16 eller 20 bitar beroende på hur stora du vill ha. Skär inte ända ner utan ett ca 5 mm djup snitt.

Låt degen jäsa på plåten under bakduk i ca 20 minuter.

 

Grädda sedan brödet i 225 grader i 15-20 minuter. Precis innan du tar ut brödet, blanda vatten med lite honung. När du sedan tar ut brödet penslar du det med honungsblandningen. Lägg sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna under en bakduk.

 

Bryt isär bitarna och njut av ett gott bröd!