Linnpor

ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl

De här bröden kallas för "Linnpor" eftersom receptet kommer från Eleonors goda vän Linn. En härlig limpa att njuta av.

 

Det här brödet kan du prova med olika typer av kryddningar, till exempel brödkryddor eller pommerans eller sesamfrön. Det går även så klart att prova sig fram med olika typer av mjöl. Gillar du bröd med struktur och hårdare kärnor, prova att byta ut en del av det siktade rågmjölet mot vårt stenmalda grovmalda rågmjöl. Vetemjölet kan man byta ut en del mot vårt matbrödsmjöl, prova dig fram vad som passar dig, det kan inte bli fel.

Ingredienser till 3 limpor

 

50 gram jäst

1 liter vatten, 37 grader

7 dl valsmalet rågmjöl

13 dl vetemjöl

 

4 tsk salt

3 msk olja

2 msk sirap

Ca 6 dl vetemjöl

 

 

Gör så här

 

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om. Blanda ner rågmjölet och den stora delen (13 dl) vetemjöl. Blanda degen ordentligt. Lägg över en bakduk och jäs degen i 1,5 timme.

 

Häll sedan ner resten av ingredienserna och blanda degen. Mjöla en bra yta och häll upp degen där. Dela degen i 3 delar, forma 3 limpor och lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 20 minuter.

Grädda sedan limpan i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. När bröden är klara, ta ut dem och lägg på ett galler med en bakduk över.

 

Hoppas det smakar!