Råglimpa

ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl

Det här brödet gick under namnet "Kaviarmacka" när barnen var små. En skiva nybakt bröd med kaviar på är en höjdare!

 

I det här receptet kan man prova lite av våra olika rågmjöler. Vill man ha en fin limpa tar man vårt valsmalda rågmjöl och vill man ha lite grövre, prova att byta ut några delar av rågmjölet mot vårt grovmalda rågmjöl.

Ingredienser till 3 limpor

 

50 gram jäst

5 dl vatten

1-2 d brunt farinsocker

1 tsk salt

8 dl fint rågmjöl

8-10 dl vetemjöl

2 ägg

 

 

Gör så här

 

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om. Blanda ner farinsockret och saltet och rör runt tills det inte finns några klumpar kvar. Häll i rågmjölet, vetemjölet och äggen. Blanda degen ordentligt tills den blir smidig. Lägg över en bakduk och jäs degen i ca 10 minuter.

Baka sedan ut tre limpor och lägg dem i tre smorda 1,5 litersformar. Låt limporna jäsa till dubbel storlek och sätt sedan in dom i ugnen i 200 grader i 25-30 minuter.

 

När bröden är klara, ta ut dem och lägg på ett galler med en bakduk över.

 

Njut av en skiva nybakt rågbröd!