Frasigt sesambröd

ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl

Frasigt sesambröd

Det här blir ett väldigt snyggt bröd som är lätt att göra. Varför inte passa på att bjuda på det till en god soppa eller bjud hem någon tlll en härlig helgfrukost med goda pålägg, yoghurt och en god kopp kaffe eller te.

 

Prova dig gärna fram med det här brödet. Prova att byta en del av mjölet mot till exempel vårt grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl. Ena gången kanske ett lite grövre bröd passar bra och en annan gång ett ljusare.

 

Ingredienser till 1 stor limpa

 

50 gram jäst

5 dl vatten

2 msk rapsolja

1 tsk salt

1 msk sirap

6 dl matbrödsmjöl

Ca 6 dl vetemjöl

1 msk sesam- eller vallmofrö

 

 

Gör så här

 

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det sedan över jästen och rör om. Häll i oljan, sirap, salt och det mesta av mjölet. Rör sedan om till en ganska lös deg. Lägg över en bakduk och jäs degen i 30 minuter.

Mjöla en bra yta och häll upp degen där. Platta ut degen till ca 25x40 cm utan att knåda den först och strö sedan över sesam/vallmofröna. Dags att göra limpan. Lägg bakplåtspapper på en plåt och vríd sedan ihop degen till en stor limpa och lägg på plåten. Låt den jäsa ca 20 minuter, den här gången utan bakduk. Sätt på ugnen på 250 grader.

Grädda sedan limpan i nedre delen av ugnen. När du satt in limpan, dra ner ugnen till 200 grader på en gång. Grädda i ca 30 minuter tills det får fin färg och lägg sedan upp det på ett galler utan att lägga något över.

 

Eftersom brödet blir så snyggt, lägg gärna upp brödet på en stor träskärbräda vid servering och skär varje skiva var för sig.