Frukostfrallor

ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl

Dessa frallor är nattjästa och ger nästan lite känsla av Ciabatta. De är mycket enkla att göra, kvällen innan rör man ihop degen för hand och sedan får den jäsa under natten. På morgonen bakar man snabbt ut bröden och sedan in i ugnen. Voila, jätte goda frukostfrallor som imponerar på alla som kliver upp till helgfrukosten.

 

Vi brukar utgå från receptet nedan men sedan byta ut delar av mjölet mot andra mjöler som vi har tillhands för tilllfället, tex ett par deciliter fullkornsvetemjöl eller lite grovmalet rågmjöl eller kanske lite grahamsmjöl. Ju grövre mjöl man byter ut till, minska mängden man byter ut.

 

En annan fiffig sak med det här receptet är att det går jättebra att byta ut det vanliga mjölet mot glutenfri mjölmix, tex Finax. Här behöver du dock köra degen i maskin eller med elvispens degkrokar 4-5 minuter. Då får man ett jätte gott glutenfritt bröd att bjuda den glutenintoleranta på.

Ingredienser till ca 16-18 bröd

 

25 gram jäst

4 dl kallt vatten

1 dl mjölk

1 msk honung

1,5 tsk salt

ca 10 dl vetemjöl eller matbrödsmjöl

 

Vill man inte göra så stor sats är det bara att halvera receptet.

 

Gör så här

 

Kvällen innan du bakar brödet:

Rör ihop jästen med hälften av vattnet i en bunke så att det löser sig. Blanda sedan i resten av vattnet, mjölken, honungen och saltet. Rör igen.

 

Häll sedan i mjölet. Man kan justera mjölmängden om man vill. Något mindre mjöl ger större luftbubblor i brödet men det blir kletigare att baka ut, och något mer mjöl tvärtom. Rör ihop för hand med en slev, degen ska vara lite kletig.

 

Lägg över en bakduk eller plastfolie, ställ svalt och låt jäsa över natten.

 

Nästa morgon sätter du ugnen på 225 grader. Ta fram degen och stjälp upp den på en väl mjölad yta. Platta försiktigt ut degen till en "kaka" som är ca 2 cm tjock. Knåda inte, då förstörs luftbubblorna i degen. Skär sedan ut lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Har du haft något mindre mjöl blir det kladdigt, men håll ut, det blir riktigt fina bröd till slut.

 

Pudra över lite mjöl och ev lite flingsalt på bröden och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

 

Servera nygräddade med smör, en god ost och lite marmelad eller gurka.