Om vårt mjöl

ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt rågmjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl ekologiskt vetemjöl ekologiskt mjöl

Lite kort om vårt mjöl

 

 

Ekologiskt och konventionellt

I Kullens kvarn maler vi både mjöl från ekologisk spannmål och mjöl som kommer från konventionellt odlad spannmål. Skillnaden ligger i odlingen. När man odlar ekologisk spannmål har man inte använt några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket ofta görs när man odlar spannmål konventionellt. Varumärket för vårt ekologiska mjöl är Råberga ekoprodukter och vårt mjöl från konventionellt odlad spannmål säljs under varumärket Kullens kvarn.

 

Stenkvarn och valskvarn

I Kullens kvarn finns både en stenkvarn och en valskvarn. Att mala på stenkvarn är ett äldre hantverk där två stora runda stenar ligger på varandra och kornen mals till mjöl mellan dessa. I en valskvarn är det istället två stålvalsar som sädeskornen åker mellan och mals till mjöl. I en valskvarn är det lättare att justera hur grovt man vill ha mjölet, mjölet från en stenkvarn blir därför ofta lite grövre än från en valskvarn.

 

Olika sorters malning

Vi har många olika sorters malning på vårt mjöl, det vill säga, vi maler det olika grovt. Ett vetemjöl eller fint rågmjöl är väldigt fint malet, medan ett grahamsmjöl eller grovt rågmjöl inte är lika finmalet. Det grövsta vi har är vetekross och rågkross.

 

Prova nya saker

Vi tycker det är kul att exprimentera med olika typer av malningar, vad händer till exempel om man lossar valsarna lite jämfört med när man maler fint mjöl. Resultatet av våra "experiment" har till exempel resulterat i vårt Fullkornsvetemjöl, ett mjöl som precis som grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl där hela kornet används men som är mycket mer finmalet än grahamsmjöl. Ett annat resultat är vårt Matbrödsmjöl, ett vetemjöl där vi fört tillbaka lite kli, vilket gör det något grövre än vanligt vetemjöl men ändå är ett ganska finmalet mjöl.

 

Ett hantverk

Att mala mjöl i en kvarn som Kullens kvarn är ett hantverk. Malningen beror mycket på vem det är som maler och vilken spannmål man maler på just den gången. Därför kan vårt mjöl skilja sig lite i malningen jämfört med mjöl från andra kvarnar och det kan även skilja sig något lite från gång till gång. Och det tycker vi är charmen med med ett mjöl från en liten kvarn som vår, det blir så mycket mer levande. Och som bagare, oavsett om du är proffesionell eller hemmabagare, får du fortsätta på det hantverket och färdigställa det till ett fantastiskt bröd, härliga bullar eller kakor som smälter i munnen.

 

Vi hoppas du ska finna vårt mjöl lika fantastiskt som vi tycker, och om har du några frågor eller idéer, tveka inte att höra av dig till oss!

 

ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl, ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl, ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl, ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl, ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl,

ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl, ekologiskt mjöl, ekologiskt rågmjöl

ekologiskt mjöl, ekologiskt vetemjöl, ekologiskt rågmjöl, ekologiskt mjöl, ekologiskt rågmjöl